29.08–08.11.2015
MECHELEN
terug

A Dog Republic and RAM Radioartemobile

A Dog Republic werd in 2011 in het leven geroepen door kunstenaars Jean- Baptiste Decavèle (°1961), Nico Dockx (°1974), Helena Sidiropoulos (°1979), architect Yona Friedman (°1923) en muzikant Krist Torfs (°1980). Na enkele gesprekken in Parijs en Antwerpen over de oprichting van een nieuwe republiek, troepten ze samen met enkele collega-honden voor een reeks ‘demonstraties’ in o.a. Ludlow38 in New York, Esther Donatz Gallerie in München en de 55ste Biënnale van Venetië. Samen met grafisch kunstenaar Thomas Mayfried werken ze aan een serie van kunstenaarsboeken.

RAM Radioartemobile is een platform voor hedendaagse kunst dat in 2003 werd opgericht te Rome door Mario Pieroni en Dora Stiefelmeier. Hun focus ligt op geluidsresearch en exposities met de nadruk op het ontwikkelen van een internationaal netwerk. RAM cureert exposities en projecten die beeldende kunst en geluidskunst combineren, en werkt daarvoor samen met zowel publieke als private plekken over de hele wereld.

Let’s Talk Peace!

16 mm film, geluidsinstallatie
Gemaakt in opdracht van en geproduceerd door CONTOUR 7

Gebruik makend van een grote verscheidenheid aan artistieke media, spelen de ‘demonstraties’ van A Dog Republic met het idee om een alternatieve manier van werken te installeren in een nieuwe republiek van honden en hond-sympathisanten. De participatieve installatie die A Dog Republic in samenwerking met RAM Radioartemobile op CONTOUR 7 presenteert, nodigt de bezoeker uit om eigen blafgeluiden op te nemen met een online-applicatie. Die oproep om de grens tussen mens en dier te overbruggen is natuurlijk speels en provocatief, maar kan bovenal worden gezien als een uiting van kritiek. Dit kritische aspect vinden we terug in de twee werken die voor deze expositie door A Dog Republic werden uitgenodigd in hun republiek. Zowel Il Monumento al Borghese Coraggioso (1971) van Jannis Kounellis als Utopia / The Kingdoms of Elgaland- Vargaland (2003) van Carl Michael von Hausswolff en Leif Elggren reflecteren op ironische wijze over de mogelijkheid van sociale verandering en nieuwe imaginaire landen.


BARKING CALL

A Dog Republic is op zoek naar geblaf, gehuil en gegrom… Van mensen, wel te verstaan!

Naar aanleiding van de ‘barking conversations‘ in hun werk Let‘s Talk Peace! nodigen ze je uit om de innerlijke hond in jezelf los te laten. Met dat geblaf gaan ze dan aan de slag voor hun werk op de Biënnale. Neem je meest charmante, woeste of aandoenlijke gegrom en geblaf op, klik op ‘verzenden’ en wordt deel van dit hondsdolle kunstwerk. Ggrwaf woef!

Neem jouw geblaf op via www.contour7.be/barking