29.08–08.11.2015
MECHELEN

Curator

CURATOR

Nicola Setari

ADVIES

Chus Martìnez / W. J. T. Mitchell / Hilde Van Gelder


NICOLA SETARI

Nicola Setari, geboren in Brussel (1978), is onderzoeker, curator en schrijver. Sinds 2013 maakt hij deel uit van de redactieploeg van ‘New Narrative for Europe’, een pilootproject van de Europese Commissie en het Europese Parlement met als doel de EU dichter bij zijn burgers te brengen.

Setari maakte deel uit van het team van dOCUMENTA (13) in Kassel. The Logbook, vol. 2/3 van de catalogus van dOCUMENTA (13) werd mee door hem geredigeerd. Bovendien was hij decaan van de dOCUMENTA (13) Park Schönfeld Academie, het zomerprogramma waarin studenten van verschillende Europese kunstacademies en universiteiten rond artistieke projecten van de tentoonstelling werkten.

Tussen 2006 en 2009 was hij hoofdredacteur en uitgever van het vakoverschrijdende, in Brussel gevestigde tijdschrift Janus. In 2010 en 2011 was hij projectleider en co-curator van het Visionary Africa platform van BOZAR (het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel) en redacteur van GEO-graphics: A Map of Art Practices in Africa, Past and Present (BOZAR Books, Silvana Editoriale, 2010). Als onderdeel van Visionary Africa was er eveneens een tentoonstelling te zien in Afrika.

Setari doet onderzoek binnen het domein van de visuele cultuur en hedendaagse kunst, met een focus op iconoclasme. Hij heeft een PhD in Kunstgeschiedenis en Kunstwetenschappen (IUAV Universiteit Venetië) en is professor in de Visuele Antropologie aan de New Academy for Fine Arts in Milaan. Sinds 2002 is hij secretaris-generaal van de Dena Foundation for Contemporary Arts in Parijs.